Główna Blog Helicobacter pylori – jak wspomóc proces dietoterapią?

Helicobacter pylori – jak wspomóc proces dietoterapią?

Helicobacter Pylori 26 paź 2025 Czas czytania: 9 minut

Życie w ciągłym biegu sprawia, że próbujemy wydłużyć naszą dobę, a jak się domyślasz, to nie jest możliwe. To prowadzi do zaburzeń pracy żołądka. Bardzo ważną informacją jest to, że dochodzi wówczas do zmniejszenia produkcji kwasu solnego w żołądku, a to przekłada się na gorszą pracę trawienia i znaczny spadek odporności. Jeśli nasz żołądek nie działa sprawnie, jest duża szansa, że rozwinie się zakażenie Helicobacter pylori.

Helicobacter pylori to gram-ujemna bakteria, która ma zdolność do poruszania się w błonie śluzowej żołądka, a także zdolność do przeżywania w kwaśnym środowisku. Żołądek nie posiada sprzyjających warunków do życia, dlatego H.pylori musiała wykształcić cechy, które jej to umożliwiły. Bakteria ta wytwarza enzym ureazę, który rozkłada mocznik do dwutlenku węgla i amoniaku. To prowadzi do neutralizacji kwasu solnego, czyli podwyższenia pH (tym samym do niedokwaszonego żołądka). Dlatego też bakteria może przetrwać i bytować w kwaśnym środowisku żołądka. Sprytne, prawda?

 

 

No dobra.. ale na czym skupić się w dietoterapii podczas leczenia?

 

Leczenie powinno obejmować między innymi zmiany w stylu życia (w tym coś, z czym większość osób ma duży problem – ograniczenie stresu). Należy również zwrócić uwagę na wsparcie żołądka dietoterapią oraz suplementacją. Fundamentem są podstawy, czyli regularność w jedzeniu, nie przejadanie się, nie jedzenie w pośpiechu, z telefonem w ręku czy podczas pracy. Obowiązkowo trzeba zadbać o nawodnienie (minimum 30-35ml wody na każdy kg masy ciała). Warto rozważyć wprowadzenie diety lekkostrawnej z ograniczeniem produktów, które nasilają dolegliwości.

Najważniejsze elementy w dietoterapii:

  • Wyeliminuj smażenie podczas całego okresu leczenia i wsparcia żołądka po leczeniu. Zamiast tego skorzystaj z pieczenia, duszenia, gotowania, gotowania na parze.
  • Wyeliminuj całkowicie wysokoprzetworzone produkty – fast-foody, słodycze i wyroby cukiernicze, produkty instant, np. zupki chińskie, gotowe sosy, marynaty itp. Warto też zwrócić uwagę na to, aby ograniczyć podaż soli na czas leczenia.
  • Ogranicz produkty wysokobłonnikowe, ponieważ błonnik może podrażniać błonę śluzową żołądka. Zatem warto wybierać takie produkty jak ryż, drobne kasze (jaglana, gryczana niepalona), komosa ryżowa, płatki owsiane, jaglane czy ryżowe. Dobrze sprawdzi się pieczywo orkiszowe, gryczane. Zrezygnuj z pieczywa z ziarnami.
  • Spożywaj owoce i warzywa bez pestek i po przynajmniej lekkiej obróbce termicznej (duszenie, gotowanie, miksowanie, blendowanie). Warto wybierać owoce jagodowe (borówki, jagody), a także banany, mango czy kiwi.
  • Zrezygnuj z ciężkostrawnego mięsa, takiego ja wieprzowina, tłuste mięso wołowe, kiełbasy, kabanosy czy konserwy. Zamiast tego wykorzystaj mięso drobiowe, królika, cielęcinę oraz chudsze ryby (dorsz, mintaj, halibut, pstrąg).
  • Wprowadź oleje roślinne, ale bazuj na tych tłoczonych na zimno, jak oliwa z oliwek, olej lniany, olej z wiesiołka, a także masło w niewielkich ilościach. Zadbaj o to, aby w jednym posiłku nie było za dużo tłuszczu, z uwagi na długość trawienia.
  • Podczas leczenia warto zrezygnować z orzechów i nasion, ale można wykorzystywać kremy czy masła orzechowe, czyli orzechy w niego innej, lżejszej formie. Można też zmielić orzechy.

 

Zwracam też uwagę na histaminę – może pojawić się sytuacja, że produkty z wysoką zawartością histaminy mogą być gorzej tolerowane. Mowa o drożdżach, serach dojrzewających, fermentowanych produktach mlecznych (kefiry, maślanki), konserwach rybnych, produktach kwaszonych (ogórki, kapusta), produktach wędzonych, owocach morza.

Jak dietoterapią zapobiegać nawrotom zakażenia?

 

Przede wszystkim nie wracaj do starych nawyków żywieniowych i dbaj o higienę osobistą. Ogranicz picie alkoholu. Zadbaj o swój rytm dobowy, czyli regularne godziny snu. Musisz też zadbać o kompensację swojego stresu – niestety żołądek bardzo mocno reaguje na sytuacje stresowe, a to może spowodować, że problem nawróci.

Dodatkowo zadbaj, aby w diecie pojawiły się:

  • Witamina C – dieta bogata w źródła tej witaminy wpływa hamująco na rozwój H.pylori a także ogranicza jej toksyczność, zatem zadbaj o podaż owoców cytrusowych, czarnej porzeczki, natki pietruszki, papryki, a także naparów z dzikiej róży. W razie potrzeby możesz też wykorzystać suplementację.
  • Imbir – wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. W badaniach zaobserwowano również hamujący wpływ ekstraktów z imbiru na wzrost szczepów H.pylori opornych na antybiotyki. Dodatkowo imbir może wzmacniać działanie antybiotyków, jeśli takowe są stosowane w terapii.
  • Czosnek – a w zasadzie zawarta w czosnku allicyna, która działa bakteriobójczo w
    kierunku H.pylori.
  • Sok z żurawiny – utrudnia przyczepność bakterii do śluzówki żołądka, dodatkowo wspiera odporność, a także chroni przed rozwojem wrzodów żołądka.
  • Kurkuma – a w zasadzie zawarta w niej kurkumina, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, a także zmniejszające ryzyko rozwoju wrzodów i raka żołądka.

Warto też uwzględnić w diecie czarnuszkę, oregano, cynamon, aloes, zieloną herbatę, glutek z siemienia lnianego czy babkę płesznik (dobrze sprawdzi się przy zaparciach!).

Jak mogą wyglądać Twoje posiłki działań z Helicobacter pylori?

 

  • Śniadanie – jajka w koszulkach z papryką, rzodkiewką, posypane natką pietruszki,
    podawane z pieczywem orkiszowym
  • II śniadanie – koktajl na bazie napoju owsianego z bananem, borówkami, zmielonym
    siemieniem lnianym i łyżeczką masła orzechowego
  • Obiad – pieczony dorsz w kurkumie z kalafiorem i marchewką, polane oliwą z oliwek
    oraz gotowane ziemniaki z koperkiem
  • Kolacja – Bowl z komosą ryżową, migdałami, kolendrą i pieczonym indykiem

Zapraszamy Cię na konsultację

Pamiętaj, że całościowy proces we wsparciu leczenia Helicobacter pylori powinien być określony i prowadzony przez specjalistę.

Jeśli potrzebujesz wsparcia w swoim procesie?

Umów wizytę
Umów wizytę