Iwona Pasieczna – Dietetyk kliniczny

Homocysteina – kiedy badań i jak interpretować wynik 

Homocysteina to aminokwas, który powstaje w wyniku konwersji metioniny do cysteiny, zudziałem witamin z grupy B, głównie
✅B6,
✅B9,
✅B12.

Wysoki poziom homocysteiny jest czynnikiem ryzyka wystąpienia:
➡️Miażdżycy (tętnicy szyjnej oraz tętnic obwodowych i mózgowych)
➡️Choroby wieńcowej
➡️Zawału serca
➡️Udaru mózgu
➡️Zakrzepicy i zatorowości

Oznaczenie homocysteiny zaleca się osobom
▫️Z wysokim ryzykiem chorób sercowo naczyniowych
▫️Z nadciśnieniem tętniczym
▫️Palącym
▫️Z podniesionym poziomem lipidów (cholesterolu)
▫️Z zespołem metabolicznym
▫️Z niewydolnością nerek
▫️Z zaburzeniami gospodarki cukrowej (insulinooporność, cukrzyca)
▫️Z podejrzeniem niedoborów witaminy B12.

❗Homocysteina może być prawidłowo rozłożona tylko wtedy, gdy dostępna jest wystarczająca ilość witamin B12, B6 i B9 (kwas foliowy)❗

Jeśli brakuje choćby jednej z tych trzech witamin, będzie to utrudnione.
Zatem niedobory witamin z grupy B prowadzą do wzrostu stężenia homocysteiny.

Podwyższony poziom homocysteiny może przyspieszać
➡️ powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach.

🩸Nagromadzenie homocysteiny w organizmie uszkadza naczynia krwionośne i powoduje zaburzenia krzepliwości krwi, zwiększając ryzyko zakrzepicy.

🧬 Wysokie stężenie homocysteiny może wystąpić też w przypadku mutacji genu MTHFR, który to uczestniczy w metabolizmie kwasu foliowego.

Odpowiednie wartości homocysteiny mieszczą się w granicach
✅ od 5 µmol/l do 10 µmol/l.

🦉 Ciekawostka:
Działanie witamin z grupy B mocno wspierają cholina i betaina, a także kwasy tłuszczowe omega-3.

🥑 Dlatego suplementacja kwasów omega-3 (EPA i DHA) jest obowiązkowa w przypadku wysokiej homocysteiny!

Ponadto mają one działanie przeciwzapalne, chronią naczynia krwionośne, obniżają podwyższony poziom lipidów we krwi i łagodzą wysokie ciśnienie krwi poprzez działanie rozszerzające naczynia krwionośne.