Homocysteina to aminokwas, który powstaje w wyniku konwersji metioniny do cysteiny, zudziałem witamin z grupy B, głównie
B6,
B9,
B12.
Wysoki poziom homocysteiny jest czynnikiem ryzyka wystąpienia:
Miażdżycy (tętnicy szyjnej oraz tętnic obwodowych i mózgowych)
Choroby wieńcowej
Zawału serca
Udaru mózgu
Zakrzepicy i zatorowości
Oznaczenie homocysteiny zaleca się osobom
Z wysokim ryzykiem chorób sercowo naczyniowych
Z nadciśnieniem tętniczym
Palącym
Z podniesionym poziomem lipidów (cholesterolu)
Z zespołem metabolicznym
Z niewydolnością nerek
Z zaburzeniami gospodarki cukrowej (insulinooporność, cukrzyca)
Z podejrzeniem niedoborów witaminy B12.
Homocysteina może być prawidłowo rozłożona tylko wtedy, gdy dostępna jest wystarczająca ilość witamin B12, B6 i B9 (kwas foliowy)
Jeśli brakuje choćby jednej z tych trzech witamin, będzie to utrudnione.
Zatem niedobory witamin z grupy B prowadzą do wzrostu stężenia homocysteiny.
Podwyższony poziom homocysteiny może przyspieszać
powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach.
Nagromadzenie homocysteiny w organizmie uszkadza naczynia krwionośne i powoduje zaburzenia krzepliwości krwi, zwiększając ryzyko zakrzepicy.
Wysokie stężenie homocysteiny może wystąpić też w przypadku mutacji genu MTHFR, który to uczestniczy w metabolizmie kwasu foliowego.
Odpowiednie wartości homocysteiny mieszczą się w granicach
od 5 µmol/l do 10 µmol/l.
Ciekawostka:
Działanie witamin z grupy B mocno wspierają cholina i betaina, a także kwasy tłuszczowe omega-3.
Dlatego suplementacja kwasów omega-3 (EPA i DHA) jest obowiązkowa w przypadku wysokiej homocysteiny!
Ponadto mają one działanie przeciwzapalne, chronią naczynia krwionośne, obniżają podwyższony poziom lipidów we krwi i łagodzą wysokie ciśnienie krwi poprzez działanie rozszerzające naczynia krwionośne.