Iwona Pasieczna – Dietetyk kliniczny

Laktoferyna – Wsparcie gospodarki żelazowej

Laktoferyna jest glikoproteiną (białkiem), którą organizm wytwarza naturalnie wraz z mlekiem, śliną, czy łzami.

Jej głównym celem jest
🩸wsparcie w przyswajaniu żelaza oraz 🩸działanie immunomodulujące.

Jak działa proces wspierania wchłaniania żelaza?

Laktoferyna posiada zdolność do wiązania i transportu żelaza w komórkach. Proces ten jest możliwy dzięki obecności receptorów LFR w nabłonku jelit. W efekcie kompleks laktoferyna-żelazo jest przenoszony do tkanek, które magazynują żelazo.

Skutkiem wiązania żelaza jest też
➡️ działanie antybakteryjne laktoferyny.

Bakterie uwielbiają żelazo, a laktoferyna wiążąc się z tym pierwiastkiem, ogranicza jego dostępność bakteriom.

🍼 Laktoferyna jako naturalny składnik mleka matki, może być używana już od pierwszych dni życia niemowlęcia. Ważne jest to szczególnie u dzieci przedwcześnie urodzonych o obniżonej odporności.

Laktoferyna wspiera
➡️ rozwój mikroflory jelitowej, głównie Bifidobacterium i Lactobacillus.

Przez stymulacje wzrostu pożądanych bakterii jelitowych, białko sprzyja eliminacji dysbiozy jelitowej.

Reguluje również działanie układu immunologicznego związanego ze śluzówkami GALT, występującego w obrębie przewodu pokarmowego.

📝 Badania potwierdziły, że laktoferyna łagodzi przebieg infekcji jelitowych, a także obniża częstość ich występowania.

➡️ Kiedy zatem warto rozpatrzeć suplementację laktoferyną:

✅ W przypadku niedokrwistości (anemii) z niedoboru żelaza i/lub wit. B12

✅ W przypadku częstych infekcji bakteryjnych / wirusowych

✅ W przebiegu infekcji układu pokarmowego (częste biegunki)

✅ W przypadku stosowania diet wegetariańskich / wegańskich

✅ U kobiet w ciąży i w okresie laktacji
✅ U osób które zmagają się z trądzikiem i atopowym zapaleniem skóry

✅ U osób starszych narażonych na niedobory

✅ U osób przyjmujących leki i antybiotyki

➡️ Zalecana dawka dzienna laktoferyny to 200-400 mg.