Laktoferyna jest glikoproteiną (białkiem), którą organizm wytwarza naturalnie wraz z mlekiem, śliną, czy łzami.
Jej głównym celem jest
wsparcie w przyswajaniu żelaza oraz działanie immunomodulujące.
Jak działa proces wspierania wchłaniania żelaza?
Laktoferyna posiada zdolność do wiązania i transportu żelaza w komórkach. Proces ten jest możliwy dzięki obecności receptorów LFR w nabłonku jelit. W efekcie kompleks laktoferyna-żelazo jest przenoszony do tkanek, które magazynują żelazo.
Skutkiem wiązania żelaza jest też
działanie antybakteryjne laktoferyny.
Bakterie uwielbiają żelazo, a laktoferyna wiążąc się z tym pierwiastkiem, ogranicza jego dostępność bakteriom.
Laktoferyna jako naturalny składnik mleka matki, może być używana już od pierwszych dni życia niemowlęcia. Ważne jest to szczególnie u dzieci przedwcześnie urodzonych o obniżonej odporności.
Laktoferyna wspiera
rozwój mikroflory jelitowej, głównie Bifidobacterium i Lactobacillus.
Przez stymulacje wzrostu pożądanych bakterii jelitowych, białko sprzyja eliminacji dysbiozy jelitowej.
Reguluje również działanie układu immunologicznego związanego ze śluzówkami GALT, występującego w obrębie przewodu pokarmowego.
Badania potwierdziły, że laktoferyna łagodzi przebieg infekcji jelitowych, a także obniża częstość ich występowania.
Kiedy zatem warto rozpatrzeć suplementację laktoferyną:
W przypadku niedokrwistości (anemii) z niedoboru żelaza i/lub wit. B12
W przypadku częstych infekcji bakteryjnych / wirusowych
W przebiegu infekcji układu pokarmowego (częste biegunki)
W przypadku stosowania diet wegetariańskich / wegańskich
U kobiet w ciąży i w okresie laktacji
U osób które zmagają się z trądzikiem i atopowym zapaleniem skóry
U osób starszych narażonych na niedobory
U osób przyjmujących leki i antybiotyki
Zalecana dawka dzienna laktoferyny to 200-400 mg.