Iwona Pasieczna – Dietetyk kliniczny

Niska ferrytyna

Jeśli zauważasz u siebie takie objawy jak wymienione na grafice to koniecznie zbadaj poziom żelaza i ferrytyny!

Ferrytyna jest białkiem, którego rolą jest magazynowanie żelaza.
➡️Około 70% żelaza wchłanianego przez przewód pokarmowy jest przenoszone do szpiku kostnego, gdzie jest wbudowywane w cząsteczkę hemoglobiny.
➡️ Pozostała część żelaza, czyli około 30% jest magazynowana między innymi w ferrytynie.

Dodatkowo ferrytyna jest
➡️białkiem ostrej fazy,
co oznacza w praktyce, że może stanowić marker stanu zapalnego. Poziom ferrytyny będzie wzrastał, jeśli w organizmie toczy się stan zapalny.

Zakresy referencyjne podane przez laboratoria są bardzo szerokie
♂️15-400 µg/l dla mężczyzn
♀️10-200 µg/l dla kobiet.

Natomiast wartość funkcjonalna ferrytyny wynosi
✅ 70-80 µg/l

Kto jest narażony na niedobór ferrytyny?
🔹 Osoby przyjmujące leki IPP – obniżają kwasowość soku żołądkowego, co zmniejsza przyswajalność żelaza

🔹Osoby z chorobami, które utrudniają wchłanianie żelaza –choroba Leśniowskiego Crohna, zakażenie Helicobacter pylori, celiakia, pasożyty, pozostałe choroby zapalne jelit

🔹Osoby które w wyniku różnych przyczyn utraciły sporą część krwi, np. obfite miesiączki u kobiet, zabiegi operacyjne czy krwotoki.

🔹Osoby na dietach wegetariańskich / wegańskich

➡️ Szybkie tipy „jak podnieść ferrytynę”:

✅ Do diety wprowadź:
🔸czerwone mięso
🔸jaja (szczególnie żółtka)
🔸tłuste ryby
🔸zielone warzywa liściaste
🔸orzechy
🔸pestki (np. dyni)

✅ Zadbaj o suplementację:
🔸probiotyki – szczególnie ważny szczep Lactobacillus plantarum 299v
🔸laktoferyna
🔸witaminy z gr B

✅ Unikaj w jednym posiłku produktów, które utrudniają wchłanianie żelaza:
❌ kawa i herbata
❌ produkty bogate w wapń, czyli głównie mleko i produkty mleczne.

✅ Uzupełniaj żywienie w witaminę C – zwiększa przyswajalność żelaza, np. pietruszka, papryka czerwona.

➡️ Nie polecam od razu suplementacji samym żelazem (chyba, że lekarz zasugeruje inaczej) – żelazo może powodować problemy związane z przewodem pokarmowym, szczególnie wzdęcia, zaparcia, czy bóle brzucha.