Jeśli zauważasz u siebie takie objawy jak wymienione na grafice to koniecznie zbadaj poziom żelaza i ferrytyny!
Ferrytyna jest białkiem, którego rolą jest magazynowanie żelaza.
Około 70% żelaza wchłanianego przez przewód pokarmowy jest przenoszone do szpiku kostnego, gdzie jest wbudowywane w cząsteczkę hemoglobiny.
Pozostała część żelaza, czyli około 30% jest magazynowana między innymi w ferrytynie.
Dodatkowo ferrytyna jest
białkiem ostrej fazy,
co oznacza w praktyce, że może stanowić marker stanu zapalnego. Poziom ferrytyny będzie wzrastał, jeśli w organizmie toczy się stan zapalny.
Zakresy referencyjne podane przez laboratoria są bardzo szerokie
15-400 µg/l dla mężczyzn
10-200 µg/l dla kobiet.
Natomiast wartość funkcjonalna ferrytyny wynosi
70-80 µg/l
Kto jest narażony na niedobór ferrytyny?
Osoby przyjmujące leki IPP – obniżają kwasowość soku żołądkowego, co zmniejsza przyswajalność żelaza
Osoby z chorobami, które utrudniają wchłanianie żelaza –choroba Leśniowskiego Crohna, zakażenie Helicobacter pylori, celiakia, pasożyty, pozostałe choroby zapalne jelit
Osoby które w wyniku różnych przyczyn utraciły sporą część krwi, np. obfite miesiączki u kobiet, zabiegi operacyjne czy krwotoki.
Osoby na dietach wegetariańskich / wegańskich
Szybkie tipy „jak podnieść ferrytynę”:
Do diety wprowadź:
czerwone mięso
jaja (szczególnie żółtka)
tłuste ryby
zielone warzywa liściaste
orzechy
pestki (np. dyni)
Zadbaj o suplementację:
probiotyki – szczególnie ważny szczep Lactobacillus plantarum 299v
laktoferyna
witaminy z gr B
Unikaj w jednym posiłku produktów, które utrudniają wchłanianie żelaza:
kawa i herbata
produkty bogate w wapń, czyli głównie mleko i produkty mleczne.
Uzupełniaj żywienie w witaminę C – zwiększa przyswajalność żelaza, np. pietruszka, papryka czerwona.
Nie polecam od razu suplementacji samym żelazem (chyba, że lekarz zasugeruje inaczej) – żelazo może powodować problemy związane z przewodem pokarmowym, szczególnie wzdęcia, zaparcia, czy bóle brzucha.