Wskazówki żywieniowe w insulinooporności

Proste wskazówki żywieniowe w Insulinooporności ⬇️

1️⃣ Wprowadź lekki deficyt energetyczny – normalizacja masy ciała jest podstawą w przypadku zaburzeń gospodarki węglowodanowej. Już 5-10 % deficyt może pomóc w uwrażliwieniu komórek na insulinę!

2️⃣ Spożywaj posiłki w regularnych odstępach czasu i wyeliminuj podjadanie pomiędzy nimi!
Taki zabieg ureguluje pracę trzustki, która wydziela insulinę w odpowiedzi na pojawienie się glukozy we krwi (czyli po posiłku).

3️⃣ Ładunek glikemiczny posiłków – często skupiamy się na indeksie glikemicznym danego produktu i mówi się „jak masz insulinooporność, to nie można zjeść arbuza czy czekolady, bo ma wysoki indeks”.
Tak, mają wysoki indeks, ale ważniejszy jest
🔹ŁADUNEK GLIKEMICZNY CAŁEGO POSIŁKU.

Co to oznacza?
W skrócie – jeśli połączymy produkt o wysokim indeksie z produktem o niskim indeksie, to ładunek się uśredni. Na przykład – ładunek glikemiczny banana z jogurtem i orzechami będzie niższy, niż ładunek banana z czekoladą. Zatem, dodawaj do posiłków źródło białka i tłuszczu!

4️⃣ Błonnik – odpowiednia podaż błonnika zapewnia większe uczucie sytości, co przekłada się na lepszą kontrolę łaknienia. Dzieje się tak dlatego, że spowalnia tempo opróżniania żołądka.

5️⃣ Cynamon – liczne badania pokazują, że dodawanie cynamonu do potraw znacznie poprawia insulinowrażliwość, a także obniża poziom glikemii po posiłku. Tym samym przyczynia się do obniżenia hemoglobiny glikowanej (HbA1C).

6️⃣ Kolejność spożywania białek, tłuszczy i węglowodanów
Badania jednoznacznie potwierdzają poziom glukozy po spożyciu posiłku składającego się z tych samych produktów, ale spożytego w różnej kolejności pod względem białka, tłuszczy i węglowodanów.

Białko i tłuszcz wpływają na wydłużenie opróżniania żołądka, co w konsekwencji powoduje wolniejsze tempo wchłaniania węglowodanów i wywieranie korzystnego wpływu na glikemię poposiłkową.

Przed spotkaniem poproszę Cię o maila, w którym prześlesz mi:

  • Krótki opis swojego celu konsultacji – dlaczego się do mnie zgłaszasz
  • Swoje aktualne wyniki badań – do 6 miesięcy wstecz, jeśli takowe posiadasz
  • Dzienniczek i formularz żywieniowy (po wykupieniu konsultacji otrzymasz maila z dostępem do pliku) – pojawią się tam pytania o Twoje preferencje żywieniowe, ilość posiłków, a także dzienniczek żywieniowy, w którym opiszesz 3 dni swojego obecnego żywienia, uwzględniając orientacyjne ilości, spożywane napoje itp.
  • Informację o suplementach, jakie były przyjmowane przez Ciebie w ciągu ostatnich 3miesięcy
  • Morfologia ogólna z rozmazem
  • Lipidogram (cholesterol całkowity, HDL, LDL, trójglicerydy)
  • Glukoza i insulina na czczo
  • Panel tarczycowy (TSH, ft3, ft4, opcjonalnie aTPO, aTG)
  • Żelazo i ferrytyna
  • Witamina B12
  • Kwas foliowy
  • Witamina D3 – parametr 25(OH)D3
  • ALAT, ASPAT
  • eGFR, kreatynina
  • sód, potas

Nie. Warto mieć wykonane podstawowe badania krwi, aby odpowiednio dobrać zalecenia żywieniowe czy suplementację, ale nie jest to obowiązkowe.

Opis przygotowania znajdziesz tutaj.