Iwona Pasieczna – Dietetyk kliniczny

Zmęczenie a ciągłe niedobory

Odpowiedź jest prosta – źródła wszystkich składników wymienionych w poście!

➡️ Witaminy z grupy B i żelazo znajdziemy w produktach mięsnych, rybach, jajach (szczególnie ważne żółtko!), ale również w produktach strączkowych, grochu, soczewicy, ciecierzycy, zielonych warzywach liściastych oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych.

➡️ Z uwagi na zawartość magnezu i cynku warto włączyć do diety gorzką czekoladę i wyroby kakaowe, orzechy, pestki, owoce morza, kaszę gryczaną, ziarna sezamu.

➡️Kwasy tłuszczowe omega-3 znajdziemy w olejach roślinnych – oliwie z oliwek, oleju lnianym, oleju z wiesiołka, ale też w rybach, orzechach, pestkach, siemieniu lnianym, czy nasionach chia.

➡️Warto też uzupełnić tryptofan i tyrozynę, aby „sprzyjać” powstawaniu neuroprzekaźników. Tu należy zadbać o podaż bananów, mleka i produktów mlecznych, mięsa, produktów sojowych, tłustych ryb i parmezanu.

⛔ Obowiązkowo powinno się unikać żywności przetworzonej, cukru i tłuszczy typu trans. Zatem sugeruje się wyeliminować wszelkie wyroby cukiernicze, fastfoody, produkty o długim składzie.