Iwona Pasieczna – Dietetyk kliniczny

Zmiany trądzikowe

rądzik to jedna z najczęściej występujących chorób skóry
📌 Mężczyźni zapadają na nią równie często jak kobiety
📌 Może pojawić się zarówno u niemowlaka jak i u osób w wieku dojrzałym

DIETA A TRĄDZIK – CZY MA WPŁYW?
✔ Liczne badania wykazały, że dieta z wysokim ładunkiem glikemicznym tzn. z dużą zawartością węglowodanów w tym głównie cukrów prostych – wpływa na zaostrzenie rozwoju trądziku.

✔ Wysoki IG wpływa na rozwój hiperinsulinemii, a w następstwie poprzez produkcję inulinopodobnego czynnika wzrostu IGF-1 do zmian w gospodarce hormonów androgenowych (męskie hormony płciowe). Może to skutkować zaburzeniem procesu złuszczania starego naskórka i jego odnowy.

✔ Podniesiony poziom androgenów i hormonu IGF-1 w surowicy może także skutkować wzmożoną produkcją sebum, a tym samym stymulować rozwój trądziku.

CZEKOLADA I OSTRE PRZYPRAWY WZMAGAJĄ TRĄDZIK
✔ Nie do końca chodzi o czekoladę, a właśnie o dużą zawartość węglowodanów i cukrów prostych, które bardzo często są dodawane do wyrobów z czekolady.

✔ Co do ostrych przypraw nie ma obecnie badań, które potwierdziły by ich niekorzystny wpływ na rozwój zmian skórnych.

CZY REZYGNACJA Z MLEKA MA WPŁYW NA TRĄDZIK
✔ Temat jest dość kontrowersyjny, ale badania wykazują, iż proteiny zawarte mleku zwiększają wydzielanie IGF-1 szczególnie w okresie powitania.
✔ Co ciekawe w badaniach dowiedziono również, że serwatka mleka krowiego może stymulować rozwój trądziku z względu na dużą zawartość leucyny. A więc koncentraty czy odżywki białkowe zawierające serwatkę, również mogę mieć wpływ na nasilenie trądziku.
✔ Zupełnie odwrotnie jest np. w przypadku sfermentowanych produktów mlecznych, które mogą zmniejszać stan zapalny i nadprodukcję łoju w przypadku trądziku. Zawarta w nich laktoferyna ma też właściwości uniemożliwiające kolonizację naskórka przez bakterie.

MIKROBIOTA, JELITA I TRĄDZIK
✔ Wiele badań naukowych wykazuje zależność rozwoju trądziku do stanu naszej mikrobioty, zaburzenie równowagi pomiędzy mikroorganizamami pożytecznymi a patogennymi wpływa na rozwój stanu zapalnego. Szczególnie wrażliwe są tutaj szczepy Lactobacillus oraz Bifidobacterium.
ANTYOKSYDANTY
✔ Antyoksydanty również mogą mieć wpływ na rozwój trądziku, w głównej mierze chodzi tutaj o produkcje ROS (reaktywnych form tlenu) i powstawanie stresu oksydacyjnego. Zadbaj więc w diecie o dostępność m.in witaminy A, C, D, E, PP, cynku i selenu.